2017. május 04. 12:39 - SportBetyárok

Ma esti program: Celta Vigo - Manchester United

- miben bízhatnak a spanyolok az angol sztárcsapat ellen?

A megszokottá vált kedd-szerdai BL meccsnapokat követően a csütörtök az Európa Ligáé, ahol a tét szintén a döntőbejutás. Tegnap már lejátszották az első elődöntőt, ahol az Ajax iskolajátékkal, 4-1-re tudta legyőzni francia ellenfelét és fél lábbal a döntőben érezheti magát.

A mai este főszereplői viszont a spanyol bajnokságban jelenleg középmezőnyben pihenő Celta Vigo és az abszolút EL trófeára hajtó angol gigász, a Manchester United. 

18b57eccc0b8456abda645a75fd46c08.jpg

forrás: manutd.com

De hogyan jutottak idáig a csapatok?

Nos, miután kiderült, hogy a siralmasra sikeredett Van Gaal éra utolsó felvonását követően csak az Európa Ligában mutathatják meg magukat Európának a Vörös Ördögök, egy cél lebegett a szemük előtt: Trófeát mindenáron!

Időközben a 2016/2017-s szezon bajnoki meccsei is úgy alakultak, hogy a jövő évi BL indulásra gyakorlatilag az EL győzelem adna lehetőséget, kivéve persze ha sikerülne végre a szerencsétlen bajnoki döntetleneket győzelemmé konvertálniuk... Így tehát a Mourinho legénység a tétnek megfelelő komolysággal ült be az Európa Liga elnevezésű versenyautóba.

A United a csoportkörben csatlakozott az EL mezőnyéhez, ahol  a Fenerbahce, a Feyenoord és a Zorya ellen kellett pályára lépniük. Viszonylag simán, négy győzelemmel és két vereséggel, második helyen jutottak tovább az egyenes kieséses szakaszba (bár némi szívroham közeli állapotot azért csak sikerült okozniuk a szurkolóknak). A csoportkör után a Saint-Etienne elleni kettős győzelemmel folytatták a menetelést, majd következett az orosz Rostov. Hát rögtön az első meccsen sikerül leikszelniük Oroszországban (én azt vettem észre egyébként, hogy a török/orosz csapatok ellen hagyományosan hitvány eredményt ér el a United idegenben), a hazai visszavágón pedig egy nyögvenyelős, egygólos győzelemmel jutottak tovább. A negyeddöntőben következhetett az Anderlecht, szintén egy 1-1-s odavágóval. A hazai visszavágón sima győzelmet vártak a Vörös Ördögök szurkolói, de ismét egy 1-1-s végeredmény következett. A hosszabbításban a van Gaal bébi, Marcus Rashford lőtte tovább a Unitedet a 107. percben, akinek egyébként a f̶e̶l̶f̶e̶d̶e̶z̶é̶s̶e̶ felnőttcsapatba történő kényszerű felhozatala LvG azon egyik emlékezetes intézkedése volt, amire méltán lehetnek büszkék a szurkolók.

A Manchester United EL mérkőzései:

  • Feyenoord - Manchester United: 1-0
  • Manchester United - Zorya: 1-0
  • Manchester United - Fenerbahce: 4-1
  • Fenerbahce - Manchester United: 2-1
  • Manchester United - Feyenoord: 4-0
  • Zorya - Manchester United: 0-2
  • Manchester United - Saint-Etienne: 3-0 
  • Saint-Etienne - Manchester United: 0-1
  • Rostov - Manchester United: 1-1
  • Manchester United - Rostov: 1-0
  • Anderlecht - Manchester United: 1-1
  • Manchester United - Anderlecht: 2-1


A vendéglátó Celta Vigo igazi meglepetéscsapatként került a legjobb négy közé. A spanyol bajnokságban semmi extrát nem prezentáltak eddig (bár a Király Kupából kipottyantották a Real Madridot), sőt, a legutóbbi öt meccsükből négyszer ki is kaptak. Viszont a spanyolok által igen sűrűn megnyert Európa Ligában egész szépen menetelnek! A csoportkörben az Ajax, a Standard Liege és a Panathinaikos várt rájuk. A Celta 2 győzelem, 3 döntetlen és 1 vereség mellett második helyen jutott a legjobb 32 közé, ahol a Shaktar Donyecket hosszabbítás után tudták kiejteni. Következett az orosz Krasznodar, sima kettős győzelem és továbbjutás. A negyeddöntőben a Genk várt rájuk, az első meccset hazai pályán, némi meglepetésre 3-2-re megnyerték, majd a visszavágón 1-1-s döntetlen elérve bejutottak az elődöntőbe. Érdekesség, hogy a spanyolok a legutóbbi öt EL meccsükön még csak vereséget sem szenvedtek, négy győzelmet és egy döntetlen számlálnak. 

A Celta Vigo EL mérkőzései:

  • Standard Liege - Celta Vigo: 1-1
  • Celta Vigo - Panathinaikos: 2-0
  • Celta Vigo - Ajax: 2-2
  • Ajax - Celta Vigo: 3-2
  • Celta Vigo - Standard Liege: 1-1
  • Celta Vigo - Shakhtar Donetsk: 0-1
  • Shakhtar Donetsk - Celta Vigo: 0-2
  • Celta Vigo - Krasnodar: 2-1
  • Krasnodar - Celta Vigo: 0-2
  • Celta Vigo - Genk: 3-2
  • Genk - Celta Vigo: 1-1


És mik azok a faktorok, amiben bízhatnak a spanyolok?

  1. Hát elsőként abban, hogy amióta az Európa Liga, mint fogalom létezik (ugye nem egy újkeletű sorozatról van szó, hanem az UEFA-kupa utódjáról), azóta a hét döntőből ötször is spanyol csapat tudott diadalmaskodni (Sevilla 3x, Atlético 2x). Röviden kijelenthető, az EL klasszikusan a spanyolok játszótere. 

  2. Másodsorban jó előjel lehet, hogy a United az EL-ben idén lejátszott hat idegenbeli mérkőzéséből mindössze csak kettőt tudott megnyerni. Miért pont ma nyerne harmadszorra? 

  3. Bízhatnak a spanyolok abban is, hogy a United igencsak gyenge mérleggel rendelkezik a spanyol csapatok elleni meccseket nézve: 12 győzelmet, 16 vereséget és 19 döntetlent számlálnak, 59 rúgott és 67 kapott gól mellett. 

  4. Előnyt jelenthet a Celta Vigonak, hogy a manchesteri alakulatot egészen hihetetlen sérüléshullám sújtja. Gyakorlatilag majdnem egy kezdőcsapatnyi sztárjátékost kell nélkülöznie Mourinhonak az utóbbi időben és hiába épülne fel a mai estére Smalling, vagy Rojo, vagy Pogba (akik egyébként már edzésbe álltak), azért a lábakból hiányoznak a mérkőzések. Az imént említett három játékos mellett sérült többek között: Phil Jones, Zlatan Ibrahimovic, Fosu-Mensah, Eric Bailly és Luke Shaw, valamint Marouane Fellaini három meccses eltiltását tölti.
     

    Mourinho egyébként a sajtónak is kifakadt a napokban:

    "Fáradt és teljesen ki van merülve a csapat. Ebben a hónapban kilenc mérkőzést játszottunk, ez embertelen. A 22 fős keret 13-14 főre fogyatkozott...Nehéz szituáció ez. Még szerencse, hogy kiestünk az FA-kupából."

  5. Előnyt jelenthet továbbá, hogy a Celta Vigo még sosem játszott a United ellen, bár ezt inkább fordítva érdemes kijelenteni: A United még sosem játszott a Celta Vigo ellen. Az esélytelenebb csapat így meglepheti nagyobb nevű ellenfelét és a United sokszor akadozó kreatív támadójátéka miatt akár bravúrt is végrehajthatnak.

  6. At last, but not least: Az esti találkozót az a Sergey Karasev fogja vezetni, akinek a nevét minden magyar szurkoló egy életre megjegyezte tavaly nyáron. Az izlandiak elleni EB csoportmeccsünket a r̶o̶s̶s̶z̶ ̶n̶y̶e̶l̶v̶e̶k̶ ̶s̶z̶e̶r̶i̶n̶t̶ mindenki szerint igencsak egyoldalúan vezette és több vállalhatatlan ítéletet is produkált. Egyébként a tar orosz sípmester a büntetők nagy imádója, az EB-t megelőzően 58 nemzetközi meccsen 21-t adott meg. Ebben is bízhatnak a spanyolok.

f1000.jpg

Miért várható angol győzelem?

Azért, mert a Unitednek nemes egyszerűséggel kell a jövő évi BL szereplés, muszáj a lehető legjobb tizenegyet felküldeni a pályára és a végsőkig harcolni. Aztán persze lehet, hogy az egész meccsből egy dögunalmas döntetlen sikeredik...

A spanyol Marca által készített interjú szerint Ander Herrera úgy gondolja:

"Úgy kell pályára lépni, hogy 50% esély van a továbbjutásra és 25% a végső győzelemre. Nem szabad elfelejteni a 2012-s Athletic Bilbao elleni párharcot, amikor az Old Traffordon és a San Mamésban is győzni tudtak ellenünk. A Celta nagyon hasonló futballt játszik és a nagyfiúk [Barcelona, Real Madrid] ellen tudtak fejlődni az elmúlt években, akiket nemegyszer le is győztek."

Este mindenre fény derül, a találkozó 21:05-kor kezdődik, élőben az RTL II közvetíti. 

Kövessetek minket facebookon is:
http://www.facebook.com/sportbetyarok

Sz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbetyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr8412479153

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása