2018. szeptember 11. 16:02 - SportBetyárok

Forma 1: élőben vagy otthon?

Akinek volt már szerencséje a helyszínen átélni egy Forma-1-es futamot, biztosan sikerült állást foglalnia a fent említett kérdésben. A helyszíni megtekintés mellett több érvet is fel szoktak sorolni, akik erre esküsznek, ilyen például az egyedi atmoszféra, a verseny hangulata. Ugyanakkor szól bőven a futam kanapéból történő végig-izgulása mellett is érv. 

Valóban hatalmas élmény egy futam, és bár nem tartozom az örök pesszimisták közé, mégis vannak jelenségek, amelyek mellett nem mehetünk el szó nélkül az élő élménnyel kapcsolatban, ugyanis ennek a rendezvénynek is, mint számos más teljesen pozitívan pozícionált dolognak, természetesen vannak árnyoldalai is. Hogyan működik tehát egy versenyhétvége a Hungaroringen?

Drága jegyek

A Magyar Nagydíj esetében a futamra a legolcsóbb, állóhely-jegyért is 80 Eurót kérnek el. Ez mindössze a vasárnapi futamra biztosít belépést. 90 Euróért már az érdeklődő a futam mellett végignézheti a két pénteki, illetve az egy szombati szabadedzést, valamint az időmérőt is. Viszonyításképp, a célegyenes mellé szóló Super Gold egész hétvégés bérlet 450 Euró.

A csütörtöki napon minden egész hétvégés jeggyel részt vehetünk egy úgynevezett boxutca-járáson. Erre az exkluzívnak kommunikált látogatásra meglepően sokan, 15 ezren kíváncsiak is voltak idén, sőt, egy Facebook live videóból kiderült, hogy a legelvetemültebb fanok már reggel 8-kor a kapuknál vártak. A kapunyitás 14 órakor volt, az első csoport 16 órakor mehetett be. Az utolsó csoportot hivatalosan 17 óra 30 perckor engedték be, de itt már annyira kaotikus volt a helyzet, nem csoportok mentek a boxutcába, hanem mindenki, aki még be tudott préselődni. Sűrű embertömeg, egy-két nyitott garázsban parkoló gép, tűző nap, meleg levegő, forró aszfalt. Kis szerencsével lehetett pár jó képet lőni, de ezért meg is kellett szenvedni. Az ott töltött idő viszont teljesen élvezhetetlen.

download-2-2-800x533.jpg

MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Lassú, kiszámíthatatlan be- és kijutás

Aki biztosra akar menni, a kiválasztott hétvégi programra (főleg, ha nagy érdeklődésre számot tartó programról van szó), érdemes időben érkeznie: a program előtt legalább egy, a futamnál másfél órával. Az utakon rendszerint nagy dugó van ilyenkor, a forgalmat a pálya környékén rendőrök irányítják, így legtöbbször csak lépésben lehet haladni. A parkolóhely elfoglalása után a kapunál is sorbanállásra lehet számítani, szóval csak erős idegzetűeknek ajánlott ez a kálvária a tűző napon.

A futamra – érthetően - sokkal nagyobb érdeklődés van, mint bármelyik másik programra. Az állóhelyestől a VIP belépősökig mindenki egy elkerített utcán próbál kijutni a helyszínről, ilyenkor ajánlott egy fél órát nyugodtan hátradőlni és várakozni a helyünkön, tekintve, hogy addigra már garantáltan unni fogjuk a tömeget.

Fan Zone – jó, de kinek?

Először hirtelen felugrott a dopamin-szintem, amikor láttam, hogy vannak szimulátorok a helyszínen és egész csinosan berendezett közösségi térrel várják az érdeklődőket. Hasonló dolog okozza ennek is a vesztét, mint számos más izgalmasnak tűnő helyszíni kezdeményezésnek: a tömeg. Ilyenkor már örülhetünk, ha két program között a mosdóig sikerül eljutni.

hungaroring-e1468931704518.jpg

Forrás: 24.hu

Szürreális információk az ártáblákon

Több cikk is foglalkozott már vele, hogy mennyire magasak az árak a pálya melletti büfékben. Egy mainstream magyarországi fesztivál halkan bújhat el a Hungaroring büfé-áraihoz képest. Egy sajtos-tejfölös lángos 2000 Forintba, egy gyros 3000 Forintba kerül, 5 deci narancslé miatt pedig 1500 Forinttal lehetünk vékonyabbak.

Lényegesen más élmény

Sokkal nagyobb a kontraszt az otthoni és a helyszíni élmény között, mint gondolnánk. Ugyan kivetítőn követhetjük az eseményeket, sőt többnyelvű helyszíni kommentátor is segíti a nézőt ebben, de az előttünk húzódó pályarészen elsüvítő autók mindig érdekesebbek, mint a közvetítés. Élőben tehát a pálya egyéb részein történő események nem kapnak akkora súlyt, mint amekkorát érdemelnének, ellenben a tévével. A sok szurkoló jelenléte megtölti élettel az élményt, a reakciók a pálya eseményeire mindig akaratlanul is megdobja a pulzusunkat.

Egy Forma-1-es futamra kilátogatni tehát nem minden részletében adrenalinnal és izgalommal teli, sok kellemetlen részletről nem esik szó, ugyanakkor mindezek ellenére, ha valakit valóban érdekelnek a száguldó benzinpusztítók, akkor amint meghallja a motorok hangját, már el is engedi a rendezvény hibái okozta feszültséget. Egészen a futam végéig…

 

Somogyi Tamás

Kövessetek minket facebookon is:
http://www.facebook.com/sportbetyarok

4 komment

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbetyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr6814208499

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

totopad 2018.09.12. 11:37:52

Én 5x voltam kint (2010.11.12.13.16), meg megannyi WTCC-t is láttam a ringen, gt versenyeket stb...
Magát a Hungaroringet nagyon szeretem, mint helyszínt. Az új építésü modern pályákhoz képest van még egy olyan retro hangulata, ami nagyon hiányzik az új pályákról. Lelke van és létező tradicionalitása. Egy fesztivál hangulat van kint Mogyoródon az F1 hetén, nem csak a versenyek, hanem a kint lévő matutsálem autók is megérnek egy misét.
Magát a versenyt úgy tudnám leírni, mintha egy filmforgatást látnánk élőben, annak minden részletével. Amit a tv-ben látsz azt, ha kivetítő előtt ülsz, akkor ugyanúgy látod kint is, de azért van egy dolog, amit a tv sosem tud visszaadni, mégpedig az autók hangja -és talán a benzin gőz szaga-, ezért legalább egyszer mindenképp érdemes kilátogatni futamra.

Mindettől függetlenül én nem mondom azt, hogy aki szereti az autóversenyzést, az csak és kizárólag élőben tudja igazán átélni. Valóban sokszor problémás az udajotás, főleg, ha nincs autónk, az egész nap elmegy vele, kint baromi drága minden...

Nekem nem sikerült ebben egyértelmű állásfoglalást találni, viszont egyszer mindenképp érdemes átélni a show-t élőben is.

brmbolec 2018.09.12. 12:39:07

A legjobb köztes megoldás szerintem az aquapark, ide be lehet menni már jóval a futam előtt, és a leintés után is van még idő fürdeni. Egy jó távcsö, és egy horgásszék a társam már jó pár éve. Belátni a célegyenes utánni kanyart, meg még kettőt hátul,plusz egy kivetítőt.Aki modernebb ,hallgathatja a telefonján a közvetítést is.

Anyád a baráthal 2018.09.12. 13:54:35

Még amikor igazán érdekelt a F1, és még az időmérőket is mind megnéztem a TV-n, akkor sem mentem volna ki pénzért. Az első futamot ingyen néztem Mogyoródon, de nem villanyozott fel. (Tudom, azóta mások a körülmények.)

Ma már csak akkor mennék ki esetleg, ha teljesen ingyen valami különlegességre volna lehetőségem. (Vagy megfizetnék az időmet és a szenvedést a tömegben.)

rnz 2018.09.12. 14:11:39

A nagyfelbontású közvetítéssel, a kiváló f1 alkalmazással, amivel tetszés szerint választhatunk (akár fedélzeti) kamerát, vagy hallgathatjuk akármelyik csapat rádióját, látjuk az élő időket, adatokat, egy fűtött/hűtött helyen, kényelmes kanapén, fotelban végignyúlva, pár lépésnyire a saját hűtőtől? Úgy, hogy ráadásul a futamok jelentős része is lapos? Ha ingyen lenne, akkor is sokat kellene győzködnöm magam.
süti beállítások módosítása