2018. január 17. 15:52 - SportBetyárok

„Nem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy segítsünk a rászorulónak” – interjú Debreceni Dániellel, profi magyar kosárlabdázóval

Debreceni Dániel 2015-ben került a magyar kosárlabdázás élvonalába, fővárosunk egyetlen első osztályú csapatához. Az út rögös volt, tele sportolói és magánéleti buktatókkal, melyeken a felülkerekedés extra motivációs erőt igényelt. Beszélgetünk a jótékonykodás fontosságáról, a hollywoodi kosaras filmekről, illetve az amerikai és a magyar sportvilág közötti óriási különbségekről.

 

NB1-es karrieredet több mint 2 éve indult, de kanyarodjunk vissza az alapokhoz. Mikor és hol kezdtél el érdeklődni a kosárlabda iránt?

Fiatal koromban volt szerencsém egy videojátékot kipróbálni, melyben kosárlabda csapatokat kellett irányítani. Gyakorlatilag itt ismerkedtem meg a kosárlabdával, a játék alapjaival. Mondhatni, hogy itt váltam először a sportág szerelmesévé. Ezt követően a való életben is kipróbáltam magam, barátaimmal jártam le dobálni az utcai pályákra. Ezen felbuzdulva még azon a nyáron elmentem egy kosárlabda táborba, melyet Zsolnay Gyöngyi, korábbi 110-szeres női válogatott kosárlabdázó vezetett.

 

Hogyan sikerült ez az ominózus nyári tábor?

Különösképpen nem tűntem ki a tömegből, de arra jó volt, hogy megismerkedjek a szervezett kosárlabda körülményeivel, hogy hogyan néz ki egy felépített edzés egy profi edzővel. A tábor végén azt javasolták, hogy amennyiben komolyabban gondolom a kosárlabdázást, mindenképpen keressek egy egyesületet. 

 

Hol kezdted el a versenyszerű játékot?

Budapesti születésű vagyok, de Szigetszentmiklóson nőttem fel. Kézenfekvő volt, hogy a környéken fellelhető lehetőségeket vegyük számba. Akkortájt a BC Csepel kosárlabda csapata volt a legnagyobb egyesület errefelé, így 13 évesen ott kezdtem meg a játék mélyebb megismerését.

 

Mikor megismerkedtél a kosárlabdával, mik voltak az elvárásaid?

Eleinte nem volt nagy elvárásom saját magam felé, de nálam mindig a kosárlabda volt a középpontban. Figyeltem a legmagasabb osztályokat, néztem a legnagyobb sztárokat, hogy ők mit és hogyan csinálnak. Nagyon motiváltak, igyekeztem én is mindig kihozni magamból a maximumot, nyerni és a lehető legjobbat nyújtani. Volt belső motivációm, minden nap jobb és jobb akartam lenni, pár év után pedig úgy éreztem, hogy ideje komolyabb szintre lépni.

 

Mikor gondoltál rá először, hogy valóban profi kosaras lehetsz?

A csepeli időszakot követően rengeteg hátráltató körülmény lépett fel a karrieremben. Gondolok itt súlyos sérülésre, emberi csalódásokra, magánéleti problémákra. Az utam a TF-Budapest együtteséhez vezetett, ahol megismerkedtem Merim Mehmedovics edzővel. Nála kezdtem el olyan szintű oktatást, képzést kapni, melynek következtében pár év múlva stabil játékos vált belőlem a másodosztályban. Az utolsó év olyan jól sikerült számomra, hogy a szezon végeztével megkeresett Kálmán László a Falco Szombathely nevében, és meghívtak próbajátékra az első csapathoz. A Falco mindig elit csapatnak számított az első osztályban, Kálmán László pedig egy 78-szoros válogatott, élő legenda, megkeresése álomszerű és nagy megtiszteltetés volt.

A próbajátékon aztán kiderült, hogy vannak még hiányosságaim, így a szerződés sajnos meghiúsult. Ugyanakkor rengeteg segítséget kaptam, és ekkor éreztem meg, hogy reális célom lehet a legmagasabb osztály elérése.
20 éves fejjel kitűztem magam elé azt a célt, hogy 25 éves koromra első osztályú játékos szeretnék lenni.

 

Ez sikerült is. De volt olyan pillanat, mikor úgy gondoltad, hogy talán inkább abba kellene hagynod a kosárlabdát?

Fontosnak tartottam, hogy ne űzzek olyan álmokat, melyeket nem tudok elérni.
Hogy ne legyen az, hogy belefektetem a kosárlabdába minden energiám, s mégsem válok A - csoportos játékossá, majd kettőt pislogok és 30 évesen még mindig a szüleim nyakán lakok.

Fiatalon még máshogy fogtam fel a dolgokat, de sosem volt számomra opció a feladás. Nyílván voltak nehéz időszakaim, de például a keresztszalag-szakadásom alkalmával sem fordult meg a fejemben, hogy emiatt most abba kellene hagynom. Egyértelmű volt, hogy nekimegyek a rehabilitációnak, meggyógyulok, és folytatom tovább.

Ahogy idősödöm, egyre több lemondással, áldozattal járnak az edzések, és már nem csak arról szól, hogy lemegyek a terembe és jól érzem magam, hiszen ahogy az ember profivá válik, és ez lesz a munkája, több olyan edzésre kell lemennie, melyhez nem feltétlenül fűlik a foga. Minden reggel felkelni, és monoton módon végezni a kemény munkát – ehhez szükség van egyfajta tűrőképességre.

Az idő múlásával a fizikai adottságok egyre inkább lekorlátoznak, így természetesen gondolni kell azokra az évekre is, mikor már képtelen az ember az elvárt szinten teljesíteni, és fel kell hagynia a profi kosárlabdával.
Itthon nagyon kevesen számolhatnak azzal, hogy a 10-15 éves profi karrierjük végeztével biztosítva legyenek anyagilag életük hátralévő részére, ezért már gondolok a későbbiekre is. Olykor felmerül az emberben, hogy vajon tényleg megéri-e ezt csinálni, de ahogy ez a gondolat felbukkan, úgy tovább is száll, és mindig ott tartok, hogy beleadok mindent, és csináljuk tovább. Sajnos sok a hátráltató körülmény, fiatal magyar játékosként például hatványozottan meg kell harcolni a játékpercekért.

22555144_1917417704941940_2060752052787733809_n.jpg

Forrás: facebook.com

 

Ha már fiatal játékosokról beszélünk. Vannak hollywoodi kosaras filmek, melyeket te is ismersz bizonyára. Ezekben a filmekben láthatjuk a kosárlabdázás és az azt körülölelő világ reprezentációit. Mit gondolsz ezekről?

Igen, ezek a filmek általában arról szólnak, hogy van egy gyengébb szintű vagy hátrányosabb helyzetű játékos, vagy csapat, akiben nagy a motiváció, az ambíció, és rengeteg munkát beleadva küzdenek az álmaikért.
Ezek a célok többé-kevésbé meg is valósulnak. Szerintem ezek a filmek nagyon fontos üzenetekkel bírnak, melyekkel én is teljes mértékben tudok azonosulni, hiszen az én pályafutásom is hasonló ívet fut be. Ezek a filmek arra mindenképpen jók, hogy a hozzám hasonló játékosok motivációt tudnak nyerni, és bátrabbak lesznek.
De sok esetben sztereotípiákat is láthatunk bennük. Gondolok itt például a fiatal fekete játékosra, akinek egyetlen esélye van ahhoz, hogy kitörjön a gettóból, ha játékával felkelti egy-egy főiskola vagy egyetem figyelmét, ezek pedig sportösztöndíjjal támogatják őt álmai eléréséhez. Ez visszatérő motívum például.

Az én kritikus időszakomban is sokat segítettek, szerintem az ilyen komoly üzenettel bíró kosaras filmekkel nem lehet félrenyúlni.

 

A legmagasabb szint, amit egy kosárlabdázó elérhet, az az NBA (– National Basketball Association). Ez a szövetség rengeteg energiát fordít az egyenlőség megteremtésére, a gyengék és elesettek megsegítésére. Mit gondolsz erről?

Az NBA-ben nagyon komoly pénz van. Elképesztő sok figyelmet kap maga a szövetség is, a benne lévő játékosokról nem is beszélve. Amilyen pénzek mozognak itt, azokat szerintem sokan fel sem tudjuk fogni. Véleményem szerint ilyen összegek mellett – bár rendkívül példaértékű a gyengék, elesettek segítése és az esélyegyenlőség melletti harc – ennek alapvetőnek kellene lennie. Én is mindig látom, ahogy a játékosok és edzők segédkeznek, támogatnak, épületeket festenek le, kórházakat látogatnak, stb. Ez egy nagyon szép dolog, de mégis… Nem mondanám, hogy ez képmutatás, mert tisztában vagyok vele, hogy milyen felfogású emberek vezetik ezt az egészet, milyen hozzáállású játékosokkal van tele, és tudom, hogy ez egy őszinte dolog, de ennyi pénzből ennek természetesnek kellene lennie.

Ami számomra sokkal inkább példaértékű, hogy némely játékos nem az NBA szervezetének keretein belül jótékonykodik, hanem teljesen önállóan. Tehát nem arról van szó, hogy felvesz egy NBA-s pólót, kimegy festegetni és jó képet vág hozzá. Arra gondolok, hogy például LeBron James, napjaink egyik, ha nem a legjobb játékosa saját pénzből felépített egy olyan alapítványt szülővárosában, Akronban (Ohio), ahol már évek óta segítik a helyi hátrányos helyzetű kölyköket, fedezik tanulmányaikat. De nem csak őt lehetne megemlíteni, nagyon sok példa van arra, hogy egy-egy játékos a szülővárosának sorsát szívén viseli, és küldetésének tartja, hogy azt a lehető legjobbá tegye, és tudja biztosítani az ott élő fiataloknak a lehetőséget, hogy ugyanazt az utat bejárhassák, melyet ő. Ez első sorban azért fontos, mert rengeteg olyan fiatal tehetség van, aki sokra vihetné, de egyszerűen nincs meg a lehetősége arra, hogy megmutassa magát, és hogy kitörjön a nyomorból. Ezek a játékosok nem csak a kosárlabdában, hanem a mindennapi életben is példát mutatnak számunkra.

 

Szerinted itthon is lehetne valami hasonlót létrehozni?

Itthon már kicsit más a helyzet. A kosárlabda nem az első számú sport Magyarországon, de még csak nem is a második. A kosárlabdázók kevésbé vannak reflektorfényben, egy-egy focista vagy egy úszói siker sokkal inkább kerül nagyító alá. Természetesen fontos, de a honi kosárlabdában nincs akkora pénz, amiből lehetne „amerikai-szintű” akciót létrehozni. Mégis fontos kihangsúlyozni, hogy jót tenni mindenki képes. Nem kell milliomosnak lenni ahhoz, hogy valaki segítsen a rászorulónak.

Az USA és Magyarország nagyon különbözik. Teljesen más képben világítja meg sportolóit. Amerikában nagyon szeretnek adni a látványdolgokra, szeretik hirdetni, hogy ők a legjobbak, és erre számos lehetőségük van. Magyarországon, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének egyszerűen nincs elég lehetősége arra, hogy ilyen területekre erőt, energiát és legfőképpen pénzt fektessen.

 

Említetted, hogy bárki segíthet a rászorulóknak. Te vettél már részt jótékonysági programban?

A nyár vége fele kértek fel arra, hogy képviseljem a DORKO márkáját. Van nekik egy ’Loyalty is Royalty’ elnevezésű kampányuk, mely keretein belül a szlogen alatt futó különleges termékek eladásából származó összeget 100%-ban ajánlják fel az aktuálisan támogatott szervezet számára. Jelenleg a Magyar Vakok És Gyengénlátók Országos Szövetségének Kutyaiskolája kapja a támogatást. Több híresség képviselte magát a megmozduláson, többek között Dukai Regina, a Beerseewalk, Nagy László, és még sorolhatnám. Mondhatjuk, hogy a kampány elérte a célját, hiszen eddig közel 4.000.000 forint folyt be jótékony célra.

26552973_10215737357572812_1929847561_n.jpg

Forrás: instagram

Mit üzensz a feltörekvő fiatal kosárlabdázóknak?

Maradjanak alázatosak, dolgozzanak tovább, mert bármit is érnek el, mindig van feljebb, de lejjebb is.
Ne vegyenek semmit természetesnek, értékeljék azt, ami van, és küzdjenek azért, hogy még jobb legyen.

 

Zalán János I.

Kövessetek minket facebookon is:
http://www.facebook.com/sportbetyarok

Szólj hozzá!
2018. január 02. 17:25 - SportBetyárok

Darts: A Meglepetések VB-je

- Cross a világbajnok, hullottak a csillagok

Aki figyelemmel követi a Darts egyre nagyobb figyelmet kivívó világát, az bizony nézhetett nagyokat az elmúlt hetekben. Az hagyján, hogy olyan nevek búcsúztak az első körökben, mint Adrian Lewis, James Wade, Kim Huybrechts, Dave Chisnall vagy Peter Wright, a végső győztes a mindössze első alkalommal induló, ex-villanyszerelő Rob Cross lett.

robcrossking.jpg

Az már önmagában is figyelemre méltó volt, hogy első VB-jén rögtön a 20. kiemeléssel bírt a fiatalember, a tornán nyújtott produkciójának köszönhetően pedig hamar maga mellé állította a Darts-társadalmat.

De ki is ez a Rob Cross? Első PDC-tornája 2016-ban volt, tehát friss húsról van szó. Ezen a tornán Wes Newtont és Jeffrey de Graaf-ot is kiejtette, Michael van Gerwen itt még azonban túl nagy falatnak bizonyult. 2017-ben már több nagyobb tornán is részt vett, és olyan játékosok voltak az áldozatai, mint például Raymond van Barneveld, Ian White, Mervyn King vagy Gerwyn Price, s több Players Championship-előséget is megszerzett.

Az Európa-bajnokságon egészen a döntőig menetelt, ahol van Gerwen ellen 11-7-re verte meg őt, teljesítménye azonban ennek ellenére is megsüvegelendő volt. Ezután előre lépett a világranglistán, a következő Grand Slam of Darts versenyen pedig ismét Gerwen volt a végállomás, a negyeddöntőben kapott ki 16-13-ra - ebből is látszik, hogy már ezeken a rendezvényeken sem volt teljesen esélytelen. Sorozatos jó eredményeinek köszönhetően a 20. helyről várhatta a VB sorolását.

A VB koránt sem volt zökkenőmentes számára. Bár Sergio Asada-t sima 3-0-al küldte haza, a második körben kishíján búcsúzni kényszerült: Michael Smith ellen 4-3-as győzelemmel jutott tovább, ám a pufóknak is meg volt a lehetősége a mérkőzés eldöntésére. Cross ment tovább, előbb John Hendersont, majd Dimitri Van den Bergh-et búcsúztatta - utóbbi majdnem megtréfálta, 4-1-es vezetését majdnem elherdálta, a döntő szettet azonban el tudta vinni, és 5-4-re győzedelmeskedett. Így következhetett ismét Michael van Gerwen az elődöntőben.

Személy szerint kb. 4 éve követem figyelemmel a dartsot, és állíthatom, hogy ilyen izgalmas mérkőzést még életem nem láttam, mint amilyen ez a Cross-Gerwen elődöntő volt. Angol lévén a szurkolóktól is nagy segítséget kapott (értsd: fújolták Gerwent), ám a szerencse mellett minden tudására is szüksége volt. Gerwen 6 meccsnyilat hibázott el, amire valljuk be, ritkán volt példa, Cross pedig kegyetlenül megbüntette, s végül "hirtelen halállal", 6-5-re verte el a holland világelsőt.

Már így is mesébe illő volt az egész története, a döntőben pedig példaképével, a visszavonuló legendával, Phil Taylorral küzdhetett meg a világbajnoki cím megszerzéséért. Bár Phil Taylor a teljes mérkőzésen bohóckodott és nevetgélt, azért nyilván szívesebben hagyott volna fel a profi darts-cal egy újabb VB-elsőséggel. Felszabadultan játszott, Cross-ra azonban egyszerűen nem volt ellenszer, 7-2-re páholta el Taylor papát. Cross brutálisan játszott, 107,67-es átlagot produkált, 62%-os pontosságú kiszállózással, 140-153-167-es kiszállókkal színezve azt.

crosstaylor.jpg

Rob Cross győzelmével a 3. helyre lépett fel a világranglistán, ahol Phil Taylor a 4. helyet fogalja el, azonban ő is megerősítette, hogy ennyi volt... Crossnak óriási gratuláció, komoly kihívója lehet a nagyoknak az elkövetkező években, Phil Taylornak pedig köszönet!

J

Kövessetek minket facebookon is:
http://www.facebook.com/sportbetyarok

Szólj hozzá!
2017. augusztus 31. 19:08 - SportBetyárok

Hajrá, magyarok! – Visszatérés az európai kosárlabda elitjébe

Hazánk válogatottja hosszú, 18 éves száműzetést követően térhet vissza az európai kosárlabda térképére. A 2017-es Európa-bajnokságnak Izrael, Finnország, Románia és Törökország közösen ad otthont augusztus 31. és szeptember 17 között, a mieink Kolozsváron játsszák csoportmeccseiket.

49601_magyarvalogatotteb.jpg(forrás: mkosz.hu)

Múltidézés

1999.június 23, este fél hét. Az utolsó időpont, amikor a magyar kosárlabda-válogatott utoljára kifutott a csarnok parkettájára egy világesemény keretein belül. Az akkori, Franciaországban rendezett torna alkalmával olyan csapatokkal kerültünk össze, mint Spanyolország, Oroszország és Szlovénia. Ezen a bajnokságon fiaink csoportutolsóként végeztek, ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy a pofozógép szerepe hárult volna ránk. Az első mérkőzésen 9 pontos vereséget szenvedtünk attól a spanyol válogatottól, amely végül döntőt játszott a végső győztes olasz csapat ellen, a másodikon szintén szoros meccsen, mindössze egyetlen ponttal kaptunk ki a negyeddöntőig menetelő orosz válogatottól, az utolsó mérkőzésen pedig Szlovénia legjobbjai vertek ránk 6 pontot. Az eddigi egyetlen magyar, NBA-ben is megfordult játékos, Dávid Kornél és a hórihorgas Gulyás Róbert vezette alakulat tehát koránt sem vallott kudarcot, függetlenül attól, hogy csoportutolsóként zárt a válogatott.

Mélyről indultunk

A magyar kosárlabda az elmúlt évtizedben nem jeleskedett az eredmények terén. Az egész sportágat körüllengte egyfajta komor hangulat, beletörődés, az utánpótlásból nem sikerült meghatározó játékost kinevelni, az idősebbeknek pedig már kifelé állt a zászló. Előfordult ugyan, hogy csak nagyon kevés hiányzott a kijutáshoz, de volt, hogy teljesen esélytelenek voltunk rá. Leginkább a magyar futball-válogatottal tudnám párhuzamba vonni, ott is minden évben csak a reménykedés ment, meg a számolgatás, meg az irreális képzelgések.

Meglehetősen hosszú böjtöt szakítottak meg a kosarasok az év végén, olyan hosszút, amilyenhez hasonló a többi csapatsportunkban nem volt tavaly december óta, amikor is véglegessé vált, hogy harmincévnyi átkot megtörve újra világverseny-résztvevő lett a magyar focicsapat. Ezzel kosarasaink „vették át” a stafétát, 18 év világversenybeli kimaradásukkal.  Az övékénél hosszabb negatív szériája egyik válogatottunknak sem volt, jégkorongozóink éppen idén szerepeltek újra az elitben, 2009-et követően ismét, a már említett focisták miatt pedig a 2016-os is rendkívüli évnek számít. Ezután következett a kosárlabda-válogatott kijutása, melynek következtében a jelenlegi leghosszabb széria a férfi röplabdásoké, akik immár 15 éve nem tudtak kijutni világeseményre.

Hogyan jutottunk el idáig?

Vegyük számba, milyen tényezők játszottak szerepet abban, hogy ismét tűzben ég az ország kosárlabda-szekciója.
Az idei csoportmérkőzéseken rendre szépen, fegyelmezetten játszott a csapat, melynek tagjai az elmúlt években szintet léptek, s meghatározó játékosokká váltak. Vojvoda Dávid az ország kirakatcsapatának, a Szolnoki Olajnak a  vezére lett, Hanga Ádám pedig a spanyol Baskonia legjobb játékosává vált, hosszú, kemény munkájának köszönhetően pedig az idei évben az Euroliga legjobb 4 közé vitte csapatát, ahol a legjobb védőjátékosnak is megválasztották. Személyét illetően felerősödtek a hangok, mi szerint eljött az idő, hogy az NBA-be tegye át székhelyét, hogy megmutathassa magát a legjobbak között, a nyáron azonban a Barcelona csapatába szerződött. A magyar bajnokság többi alakulatából pedig több, meglehetősen fiatal tehetség került célkeresztbe, öt 25 év alatti játékos tagja jelenleg az állománynak.

A jelenlegi keretből az imént említett Hanga Ádám mellett mindössze egyetlen játékos szerepel külföldön, a sérüléséből felépülő Allen Rosco a spanyol Tenerife csapatában játszik.

Sztojan Ivkovics személyében a válogatott olyan edzőt kapott, aki lehetetlent nem ismerve küzd a céljaiért, és aki ismeri a honi közeget is, hiszen hosszú éveket töltött a magyar első osztály játékosaként, ill. edzőjeként, mely idő alatt komoly eredményeket ért el. Sajátos stílusa megosztó, ám abban egyetértenek a magyar kosárlabda legjelentősebb személyei, hogy szakmailag kiváló döntés volt kinevezése.

Bár 2007 és 2008 között már irányította a válogatottat, az egy rövid és kevésbé sikeres időszak volt karrierjében, a 2013-as esztendőben újra elvállalta a felnőtt férfi válogatott koordinálását.

"A fő feladatom az volt, hogy a játékosok szívesen jöjjenek, a válogatottnak legyen egy presztízse, rangja. Négy év után bátran mondhatjuk, hogy sikerült, ezt elértük. Fejlődtünk és gazdagabbak lettünk játékállományban is: Hanga csatlakozott, a szolnoki játékosok rutinosak lettek, a többiek pedig, akiknek nincs akkora nemzetközi tapasztalatuk, abszolút jól reagáltak erre a helyzetre, sokkal jobb teljesítményt nyújtanak, mint a klubjaikban, látszik, hogy a válogatott az otthonuk, magukénak érzik a címeres mezt."

A válogatott kapitánya hozzátette, hogy az Európa-bajnokságot követően nem marad a posztján, elsősorban a magyar utánpótlásban szeretne rendet tenni. "Vannak fiatal játékosok, akiknek szépen lassan át kell vennie a szerepet az idősebbektől. Meg kell ragadni a lehetőséget, pár meccset adni kell nekik is, mert ők jelentik a magyar kosárlabda jövőjét."

A csapat a Nagy-Britannia, Luxemburg, Macedónia hármassal került egy selejtező-csoportba, melyet hibátlan mérleggel, 6-0-ás összesítéssel, magabiztosan nyert meg. A válogatott tehát alaposan megtáltosodott az elmúlt évben, s már-már meglepetésszerű kiugrást mutatott, ám Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke ezt másképp látja: „Szó sincs megtáltosodásról, viszont általában a komoly, szisztematikus munka meghozza az eredményét. A kosárlabda az a csapatsportág, melyben csak nagyon ritkán vannak csodák.”
A kemény munka mellett persze ahhoz is szükség volt, hogy a korábbi évekhez mérten megnövekedjen a bevethető, minőségi játékosok száma. „...ám mindez semmit sem érne, ha a mögöttünk álló öt évben nem szerepelnének egyre többet a magyar játékosok a nemzetközi kupaporondon. Így már nem csupán a selejtezőn találkoznak az európai tempóval, hanem szezon közben is” – folytatta az elnök.

A magyar válogatott Horvátország, Csehország, Spanyolország, Montenegró és Románia legjobbjaival mérkőzik majd meg csoportjában az augusztus 31.-én kezdődő rendezvényen, ahol – Hanga Ádám szerint – a csapat minden követ meg fog mozdítani azért, hogy meglepetést okozzon, ami minden bizonnyal nem lesz sétagalopp a sztárokat felvonultató horvát és spanyol, valamint a hazai pályán játszó román válogatott ellen.

Ezúton is szeretném megragadni az alkalmat, hogy gratuláljak hazánk kosárlabda-válogatottjának az Európa-bajnokság részvételének kiharcolásáért, s reméljük, a kosárlabdasport profitál annyit a mostani sikerből és a nyári Eb-részvételből, hogy ennyit nem kell várnunk a következő komolyabb eredményre egyetlen selejtezőn sem.

A magyar válogatott 2017-es EB-kerete:

Wittmann Krisztián (Kecskemét), Ruják András (Paks), Hanga Ádám (Barcelona), Vojvoda Dávid (Szolnok), Perl Zoltán (Szombathely), Ferencz Csaba (Körmend), Kovács Péter (Szolnok), Tóth Norbert (Szombathely), Eilingsfeld János (Paks), Allen Rosco (Tenerife), Keller Ákos (Székesfehérvár), Karahodzsics Kemal (Kecskemét).

 

Szólj hozzá!
2017. június 05. 12:23 - SportBetyárok

NBA: Megkezdődött a Döntő

- a Golden State Warriors és a Cleveland Cavaliers csata újabb felvonása

finals2017_masolata.jpg

 

Ember legyen a talpán, aki megmondta volna a szezon előtt, hogy a 2017-es NBA döntőbe ismét a GSW és a Cavs jut be. 

Azt már korábban tudni lehetett, hogy Keleten egy csapat van, az pedig LeBron királyé, ám minden idők egyik legjobbja a tavaly vérrel-verítékkel megszerzett bajnoki arany után sem állt meg a toborzással, minőségi játékosokat hozatott maga mellé a trófea megőrzése érdekében. 
Gyakorlatilag minden nehézség nélkül mentek végig Keleten, az Indiana-t és a Toronto-t 4-0-al, a Boston-t 4-1-el küldték haza.

A Golden State a tavalyi döntőt részben nagyképűségének köszönhetően elvesztette, történelmi buktát hajtottak végre a 3-1-es vezetést követően.
Nem bízták azonban a véletlenre, a nyár folyamán megkörnyékezték legnagyobb nyugati riválisuk sztárját, Kevin Durant-et, aki az 'If you can't beat them, join them' - elvre hivatkozva alá is írta szerződését a szupersztárokkal teli csapathoz.
Nyugat az elmúlt egy-két évben már így is az "övék" volt, ezzel az igazolással pedig végérvényesen megváltották bérletüket a döntők előterébe. Talán a Spurs állhatott volna a legközelebb ahhoz, hogy meglepetést okozhasson, azonban legjobb és legrutinosabb játékosaik (Kawhi Leonard, Tony Parker) végzetes sérülésével és kiesésével teljesen esélytelennek bizonyultak.
A GSW így 3 söpréssel, összességében 12-0 mérleggel érkeztek meg a fináléhoz.

Többen úgy emlegetik a Warriors-Cavs párharcot, mint a korábbi nagy rivalizálást például a Bulls és a Pistons, a Boston és a Lakers, vagy a Pacers és a Knicks között (hogy csak párat emeljek ki), de ez már teljesen másról szól. A mai NBA-ben úgy néz ki, hogy akkor van esélyed a bajnoki címre, ha szupercsapatot építesz (ld. Boston Celtics, Miami Heat, stb.). Míg korábban aí legnagyobb sztárok egymás ellen feszültek, hogy bebizonyítsák,ők a jobbak, addig mára inkább összeállnak, és a könnyebb utat választják.

Hogy ez jót tesz-e az NBA-nek, abban nem vagyok bizonyos, de kövessük figyelemmel a Golden State Warriors és a Cleveland Cavaliers döntőjét, hiszen akciókban, kinti dobásokban, és hatalmas zsákolásokban minden bizonnyal nem lesz hiány!

TIPP: GSW - Cavaliers 4-2

Kövessetek minket facebookon is:
http://www.facebook.com/sportbetyarok

J

Szólj hozzá!
2017. május 18. 14:06 - SportBetyárok

NBA: Konferencia-döntők!

- a nyugati és keleti konferencia döntőinek párosításai

conference_finals_vegyes_masolata.jpg

 

Megkezdődött a harc a konferencia-győzelmekért, nyugaton a Golden State Warriors és a San Antonio Spurs, keleten a Cleveland Cavaliers és a Boston Celtics küzd meg egymással.

NYUGAT

A Golden State Warriors mindkét szériáját 4-0-al tudta le, vagyis veretlenül érkezett meg a nyugati döntőbe. A Spurs két 4-2-es győzelemmel érkezett meg, előbb a Grizzliest, majd a Rockets-ot legyőzve.

Ezen sorok írásakor már tisztában vagyok az első mérkőzés eredményével, s sajnos az ott látottaktól nem tudok elvonatkoztatni. A Spurs magabiztosan szedte ízeire az esélyesebbnek tartott hazai csapatot, azonban a texasiak sztárja, Kawhi Leonard egy sajnálatos bokasérülés miatt 24 percnyi játékot követően kivált a játékból. 25 pontos előnyüket ezután szépen lassan leadták, és a Curry - Durant duó szintlépésével végül el is veszítették a már megnyert meccsüket. A helyzetet súlyosbítja, hogy Leonard 1 mérkőzést még biztosan kihagy, de ha többet is, akkor vélhetően már el is dőlt a párharc - legnagyobb bánatomra.

Sosem voltam egy nagy Spurs-szimpatizáns, ugyanakkor el kell ismerni, hogy remekül van felépítve a csapat időtlen idők óta, Gregg Popovich zsenialitásához pedig kétség sem férhet. Nincsenek flegma, nagyképű sztárjaik, nem feltűnősködnek, és királynak sem nevezik magukat. Csak teszik a dolgukat.

Remélhetőleg Leonard felépül, és egy jó, 7 meccsig tartó párharc kerekedik ki belőle.

TIPPEM: GSW - SPURS 4-3

 160126004216-stephen-curry-san-antonio-spurs-v-golden-state-warriors_main-video-player.jpeg

 

KELET

Keleten a Cleveland érkezett meg két 4-0-ás sorozattal, sem a Pacers, sem a Toronto nem tudta lelassítani őket. A Boston a szerencsének is köszönhetően (Rondo sérülése) jutott túl a Chicago Bulls csapatán, majd egy vérrel-verejtékkel kiszenvedett 4-3-as összesítéssel verte a fővárosi Wizards alakulatát.

A fáradtabb csapat érthetően a Boston, akik szép kosárlabdát játszanak ugyan, és Isaiah Thomas vezérletével remek alapszakaszt zártak, de sajnos nem lesznek elegek a LeBron James vezette Cavs rohamai ellen.

A Cleveland vezére ismét playoff-üzemmódba kapcsolt, egyszerűen megállíthatatlannak tűnik. Úgy gondolom, hogy egyedül a Spurs védekezése tudná őt megfogni, a Golden State pedig tűzerejével dobhatná túl őket. A Boston különösebben egyikkel sem rendelkezik, így maximum két győzelmet jósolok nekik.

Jó lenne, ha a nagydöntőbe új csapatok érkeznének, de idén még talán nem így lesz.

TIPPEM: CAVS - CELTICS 4-2

-fe5ed943a44cecf1.jpg

 

Kövessetek minket facebookon is:
http://www.facebook.com/sportbetyarok

J

Szólj hozzá!
2017. május 18. 13:10 - SportBetyárok

Darts PL: Londonban fény derül a bajnok kilétére!

- végállomásához érkezett a PDC Premier League

 

anderon_van_gerwen_taylor_wright.jpeg

A 2017-es Darts Premier League szezon végéhez értünk. A mai napra is remek párosítások alakultak ki, izgalmakban vélhetően ma este sem lesz hiány.

Michael van Gerwen vs Gary Anderson

Az első elődöntő párosítása rögtön betudható a világbajnoki-döntő visszavágójának, melyet a holland gyakorlatilag simán behúzott.

43 alkalommal találkozott egymással pályafutása során a két fél, a tények pedig nyomasztó Gerwen-fölényről számolnak be: 27 holland győzelem mellett 14 Anderson-diadal, és 2 döntetlen szerepel. Az idei PL-kiírás során kétszer találkoztak, egy döntetlen mellett egy Gerwen-siker született.

Szintén az ő győzelme mellett áll az a statisztikai tény is, hogy korábban egyik PL-elődöntőben sem esett ki a legjobb négy között, mindig a döntőben szerepelt, valamint meglehetősen ritkán roppan össze nagy nyomást alatt.

Anderson azonban bármikor képes szintet lépni, s ha valamikor, akkor most kell össze kapnia magát, a 10 győztes legig tartó párharcban pedig bármi megtörténhet.

gary-anderson-michael-van-gerwen-sid-waddell-trophy-world-darts-championship_3383459.jpg

Peter Wright vs Phil Taylor

Peter Wright az utóbbi időkben zseniálisan játszik, tornagyőzelmek, remek kiszállók színezik játékát. Meglehetősen stabil játékossá vált mára, a korábbi időszakhoz képest sokkal magabiztosabbnak tűnik a porondon, már simán elhiszem, hogy megnyeri a meccseit.

Az ellenfél azonban nem más, mint az utolsó forduló(k)ban a negyedik helyet megkaparintó, rekordbajnok és legenda Phil Taylor, akit sosem szabad lebecsülni. Számára ez az utolsó PL-szezon, így vélhetően szeretne "éremmel" búcsúzni. 20 Taylor, 9 Wright győzelem, 3 döntetlen az örökmérleg, s az idei PL- ben mindketten 1-1 meccset nyertek egymás ellen.

16655_sydneysf_taylor1.jpg

Ha tippelnem kéne, akkor azt mondanám, hogy van Gerwen - Wright döntő lesz, de megmondom őszintén, akkor sem lepődnék meg, ha Taylor és Anderson meccselne az aranyért.

Akárhogy is, remek estének nézünk elébe!
A döntő megtekinthető ma este 20:00 - tól a Sport1 csatornáján!

Kövessetek minket facebookon is:
http://www.facebook.com/sportbetyarok

J

Szólj hozzá!
2017. május 11. 09:11 - SportBetyárok

Darts PL: Phil Taylor vagy Dave Chisnall lesz a befutó?

- ma este kiderül, hogy melyik nagyágyúnak sikerül bejutnia a rájátszásba.

Ma este az alapszakasz utolsó fordulóját rendezik Aberdeenben, ahol eldől mely versenyzőkkel találkozhatunk a rájátszásban. 

Mivel a legutóbbi sheffieldi fordulóban Barney, Lewis és Wade is kikapott, így a maradék esélyük is elszállt, hogy bejussanak a playoffba, míg a Gerwen, Wright, Gary Anderson triónak sikerült már kvalifikálnia magát. 

Egy kérdés maradt csak ma estére:

Phil Taylor vagy Dave Chisnall csípi el az utolsó befutó helyet?

matchplay-day3-phil-taylor-dave-chisnall_3327611.jpg

Chisnallnak nincs túl sok sansza a továbbjutásra, annak ellenére, hogy egészen hihetetlen főnixmadárszerű feltámadást produkált az utóbbi hetekben, ezzel megadva magának az esélyt a rájátszásba jutáshoz.

De miért mondom, hogy gyakorlatilag esélytelen?

Nos azért, mert nem elég, hogy Taylor 2 ponttal többel rendelkezik nála (Taylor 17 pont, Chizzy 15 pont), legarányban is elég tetemes fórral rendelkezik az angol legenda. Ez Chizzynek -5-ös, míg Taylornak +5-ös, ergo Chizzynek minimum egy söprést kéne végrehajtania James Wade ellen és Taylornak is egy elég nagy vereséget kéne elszenvednie Lewistól ahhoz, hogy a 10 leges különbség nullázódjon, aminek az esélye valljuk be, igencsak csekély. Összegezve tehát Chisnallnak megvan az esélye a továbbjutásra, de ehhez a csillagok szerencsés együttállására van szüksége.

Ma még további két mérkőzést tekinthetünk meg, melyek a változatosság kedvéért szintén igencsak komoly téttel bírnak. Gerwen és Wright fej-fej mellett küzd az alapszakasz győzelemért, ami a dicsőség mellett igen komoly pénzjutalommal is jár (25000 font). Gerwen a skót Anderson ellen lép pályára, számára jó ómen lehet az aberdeeni helyszín, a nagy darts fanatikusok emlékezhetnek: tavaly pont itt érte el MvG a világrekordot jelentő 123.40-es átlagot Michael Smith ellen. Ennek ellenére meglepetést szimatolok, Anderson elcsíphet egy döntetlen ma este.

A skót nagymenő a holland van Barneveld ellen lép színpadra ma este. Barneynak mostanában nem jön ki a lépés, egy abszolút átlagos, szürke teljesítményt produkál, Wright viszont pont a héten nyerte meg European Darts Grand Prix elnevezésű tornát, ahol a döntőben pont Gerwent verte sima 6-0-s söpréssel. Mindent egybevetve Wright biztos rámozdul az alapszakasz győzelemre és Barney ellen minden esélye megvan egy nagyobb arányú győzelemre is.

Tippjeim:

Dave Chisnall - James Wade: 7-2
Phil Taylor - Adrian Lewis: 7-4
Peter Wright - Raymond van Barneveld: 7-2
Michael van Gerwen - Gary Anderson: 6-6

allas_14_ford.jpeg

Kövessetek minket facebookon is:
http://www.facebook.com/sportbetyarok

Sz

Szólj hozzá!
2017. május 05. 11:21 - SportBetyárok

NBA: Rájátszás, 2.kör - NYUGAT

konferencia2nyugat_masolata.jpg


Vége az NBA Rájátszás első körének, kialakult a 4 legjobb mezőnye. Lássuk, mi történt, és mi várható a párharcok során!

Golden State Warriors vs Utah Jazz

A GSW a Portlandet söpörte ki az első körben. Kevin Durant pár meccs erejéig nem lépett pályára, ám nélküle is gördülékenyen játszott az alapszakasz győztese. A TrailBlazers küzdött becsületesen, de be kell látni, hogy ez ellen a Warriors ellen maximum 2 győzelem lett volna reális elvárás. A Portlandnek erősödnie kéne a nyáron, ha fontosabb szerepet szeretnének, de Lillard és McCollum is nagy pénzt keres, jelentős összegeket senkinek nem tudnak ajánlani, így maximum csere útján léphetnének előre.

A Utah Jazz 4-3-as összesítéssel jutott túl a Los Angeles Clippersen, mely számomra nem volt meglepetés. A Clippers idén is balszerencsés volt, a párharc elején lesérüpt Blake Griffin, és már nem is tudott segíteni csapatának. Paul és Jordan igyekeztek, de például JJ Redick teljesen eltűnt a párharcban, az ő kinti dobásaira nagy szüksége lett volna a csapatnak.Kérdés, hogy a Griffin-Paul-DeAndre Jordan trió megmarad-e a nyáron, hiszen látszik, hogy a végső cél közelében sincsenek, érdeklődőkből pedig nincs hiány. Érdekes nyár elé nézünk az ő szempontjukból is.

A Jazz nagyon jó csapat lett nyugaton, és ha nem a GSW ellen játszanának, akár komolyabb esélyük is lehétne, így viszont szerintem a tisztes helytálláson kívül nem sokra mennek majd a párharc során. Utah-ban megszorongathatják a Warriorst, de nagyobb reményeik nem igazán lehetnek. Szimpatikus csapat, és ha a magot egyben tudják tartani, hosszabb távon sikeresek lehetnek.

TIPP: Golden State Warriors vs Utah Jazz 4-1

ap_1152541636.jpg

 

San Antonio Spurs vs Houston Rockets

A Spurs 4-2-es összesítéssel jutott túl a harapós Grizzlies ellen. A csapatot a GSW-hez hasonlóan talán nem kell bemutatnom, a Warriors mögött a második legnagyobb döntő-esélyesnek tartom őket. Gregg Popovich neve biztosíték a minőségi játékra, csapata Duncan visszavonulásával sem lett gyengébb a pályán, noha az öltözőben betöltött szerepe hiányozhat. 

A Rockets meglehetősen simán jutott túl az Oklahoma elleni párharcon, Westbrook történelmi alapszakasza után a Rájátszásban is remek számokat hozott, de ez ide most kevés volt. D'Antoni legénysége azonban remekül muzsikál, gyakorlatilag az egész szezon során. A megfelelő játékosok érkeztek a csapatba a nyáron, támadásban nagyon erősek, viszont a védekezésben még rengeteg hiányosságuk van. Ugyanakkor érzésem szerint rendesen meg fogja nehezíteni kollégája, Gregg Popovich dolgát, viszont az átalakult Rockets szerintem idén még nem fog nyugati döntőt játszani.

TIPP: San Antonio Spurs vs Houston Rockets 4-3

9665928-nba-houston-rockets-at-san-antonio-spurs.jpeg

Szólj hozzá!
2017. május 04. 12:39 - SportBetyárok

Ma esti program: Celta Vigo - Manchester United

- miben bízhatnak a spanyolok az angol sztárcsapat ellen?

A megszokottá vált kedd-szerdai BL meccsnapokat követően a csütörtök az Európa Ligáé, ahol a tét szintén a döntőbejutás. Tegnap már lejátszották az első elődöntőt, ahol az Ajax iskolajátékkal, 4-1-re tudta legyőzni francia ellenfelét és fél lábbal a döntőben érezheti magát.

A mai este főszereplői viszont a spanyol bajnokságban jelenleg középmezőnyben pihenő Celta Vigo és az abszolút EL trófeára hajtó angol gigász, a Manchester United. 

18b57eccc0b8456abda645a75fd46c08.jpg

forrás: manutd.com

De hogyan jutottak idáig a csapatok?

Nos, miután kiderült, hogy a siralmasra sikeredett Van Gaal éra utolsó felvonását követően csak az Európa Ligában mutathatják meg magukat Európának a Vörös Ördögök, egy cél lebegett a szemük előtt: Trófeát mindenáron!

Időközben a 2016/2017-s szezon bajnoki meccsei is úgy alakultak, hogy a jövő évi BL indulásra gyakorlatilag az EL győzelem adna lehetőséget, kivéve persze ha sikerülne végre a szerencsétlen bajnoki döntetleneket győzelemmé konvertálniuk... Így tehát a Mourinho legénység a tétnek megfelelő komolysággal ült be az Európa Liga elnevezésű versenyautóba.

A United a csoportkörben csatlakozott az EL mezőnyéhez, ahol  a Fenerbahce, a Feyenoord és a Zorya ellen kellett pályára lépniük. Viszonylag simán, négy győzelemmel és két vereséggel, második helyen jutottak tovább az egyenes kieséses szakaszba (bár némi szívroham közeli állapotot azért csak sikerült okozniuk a szurkolóknak). A csoportkör után a Saint-Etienne elleni kettős győzelemmel folytatták a menetelést, majd következett az orosz Rostov. Hát rögtön az első meccsen sikerül leikszelniük Oroszországban (én azt vettem észre egyébként, hogy a török/orosz csapatok ellen hagyományosan hitvány eredményt ér el a United idegenben), a hazai visszavágón pedig egy nyögvenyelős, egygólos győzelemmel jutottak tovább. A negyeddöntőben következhetett az Anderlecht, szintén egy 1-1-s odavágóval. A hazai visszavágón sima győzelmet vártak a Vörös Ördögök szurkolói, de ismét egy 1-1-s végeredmény következett. A hosszabbításban a van Gaal bébi, Marcus Rashford lőtte tovább a Unitedet a 107. percben, akinek egyébként a f̶e̶l̶f̶e̶d̶e̶z̶é̶s̶e̶ felnőttcsapatba történő kényszerű felhozatala LvG azon egyik emlékezetes intézkedése volt, amire méltán lehetnek büszkék a szurkolók.

A Manchester United EL mérkőzései:

 • Feyenoord - Manchester United: 1-0
 • Manchester United - Zorya: 1-0
 • Manchester United - Fenerbahce: 4-1
 • Fenerbahce - Manchester United: 2-1
 • Manchester United - Feyenoord: 4-0
 • Zorya - Manchester United: 0-2
 • Manchester United - Saint-Etienne: 3-0 
 • Saint-Etienne - Manchester United: 0-1
 • Rostov - Manchester United: 1-1
 • Manchester United - Rostov: 1-0
 • Anderlecht - Manchester United: 1-1
 • Manchester United - Anderlecht: 2-1


A vendéglátó Celta Vigo igazi meglepetéscsapatként került a legjobb négy közé. A spanyol bajnokságban semmi extrát nem prezentáltak eddig (bár a Király Kupából kipottyantották a Real Madridot), sőt, a legutóbbi öt meccsükből négyszer ki is kaptak. Viszont a spanyolok által igen sűrűn megnyert Európa Ligában egész szépen menetelnek! A csoportkörben az Ajax, a Standard Liege és a Panathinaikos várt rájuk. A Celta 2 győzelem, 3 döntetlen és 1 vereség mellett második helyen jutott a legjobb 32 közé, ahol a Shaktar Donyecket hosszabbítás után tudták kiejteni. Következett az orosz Krasznodar, sima kettős győzelem és továbbjutás. A negyeddöntőben a Genk várt rájuk, az első meccset hazai pályán, némi meglepetésre 3-2-re megnyerték, majd a visszavágón 1-1-s döntetlen elérve bejutottak az elődöntőbe. Érdekesség, hogy a spanyolok a legutóbbi öt EL meccsükön még csak vereséget sem szenvedtek, négy győzelmet és egy döntetlen számlálnak. 

A Celta Vigo EL mérkőzései:

 • Standard Liege - Celta Vigo: 1-1
 • Celta Vigo - Panathinaikos: 2-0
 • Celta Vigo - Ajax: 2-2
 • Ajax - Celta Vigo: 3-2
 • Celta Vigo - Standard Liege: 1-1
 • Celta Vigo - Shakhtar Donetsk: 0-1
 • Shakhtar Donetsk - Celta Vigo: 0-2
 • Celta Vigo - Krasnodar: 2-1
 • Krasnodar - Celta Vigo: 0-2
 • Celta Vigo - Genk: 3-2
 • Genk - Celta Vigo: 1-1


És mik azok a faktorok, amiben bízhatnak a spanyolok?

 1. Hát elsőként abban, hogy amióta az Európa Liga, mint fogalom létezik (ugye nem egy újkeletű sorozatról van szó, hanem az UEFA-kupa utódjáról), azóta a hét döntőből ötször is spanyol csapat tudott diadalmaskodni (Sevilla 3x, Atlético 2x). Röviden kijelenthető, az EL klasszikusan a spanyolok játszótere. 

 2. Másodsorban jó előjel lehet, hogy a United az EL-ben idén lejátszott hat idegenbeli mérkőzéséből mindössze csak kettőt tudott megnyerni. Miért pont ma nyerne harmadszorra? 

 3. Bízhatnak a spanyolok abban is, hogy a United igencsak gyenge mérleggel rendelkezik a spanyol csapatok elleni meccseket nézve: 12 győzelmet, 16 vereséget és 19 döntetlent számlálnak, 59 rúgott és 67 kapott gól mellett. 

 4. Előnyt jelenthet a Celta Vigonak, hogy a manchesteri alakulatot egészen hihetetlen sérüléshullám sújtja. Gyakorlatilag majdnem egy kezdőcsapatnyi sztárjátékost kell nélkülöznie Mourinhonak az utóbbi időben és hiába épülne fel a mai estére Smalling, vagy Rojo, vagy Pogba (akik egyébként már edzésbe álltak), azért a lábakból hiányoznak a mérkőzések. Az imént említett három játékos mellett sérült többek között: Phil Jones, Zlatan Ibrahimovic, Fosu-Mensah, Eric Bailly és Luke Shaw, valamint Marouane Fellaini három meccses eltiltását tölti.
   

  Mourinho egyébként a sajtónak is kifakadt a napokban:

  "Fáradt és teljesen ki van merülve a csapat. Ebben a hónapban kilenc mérkőzést játszottunk, ez embertelen. A 22 fős keret 13-14 főre fogyatkozott...Nehéz szituáció ez. Még szerencse, hogy kiestünk az FA-kupából."

 5. Előnyt jelenthet továbbá, hogy a Celta Vigo még sosem játszott a United ellen, bár ezt inkább fordítva érdemes kijelenteni: A United még sosem játszott a Celta Vigo ellen. Az esélytelenebb csapat így meglepheti nagyobb nevű ellenfelét és a United sokszor akadozó kreatív támadójátéka miatt akár bravúrt is végrehajthatnak.

 6. At last, but not least: Az esti találkozót az a Sergey Karasev fogja vezetni, akinek a nevét minden magyar szurkoló egy életre megjegyezte tavaly nyáron. Az izlandiak elleni EB csoportmeccsünket a r̶o̶s̶s̶z̶ ̶n̶y̶e̶l̶v̶e̶k̶ ̶s̶z̶e̶r̶i̶n̶t̶ mindenki szerint igencsak egyoldalúan vezette és több vállalhatatlan ítéletet is produkált. Egyébként a tar orosz sípmester a büntetők nagy imádója, az EB-t megelőzően 58 nemzetközi meccsen 21-t adott meg. Ebben is bízhatnak a spanyolok.

f1000.jpg

Miért várható angol győzelem?

Azért, mert a Unitednek nemes egyszerűséggel kell a jövő évi BL szereplés, muszáj a lehető legjobb tizenegyet felküldeni a pályára és a végsőkig harcolni. Aztán persze lehet, hogy az egész meccsből egy dögunalmas döntetlen sikeredik...

A spanyol Marca által készített interjú szerint Ander Herrera úgy gondolja:

"Úgy kell pályára lépni, hogy 50% esély van a továbbjutásra és 25% a végső győzelemre. Nem szabad elfelejteni a 2012-s Athletic Bilbao elleni párharcot, amikor az Old Traffordon és a San Mamésban is győzni tudtak ellenünk. A Celta nagyon hasonló futballt játszik és a nagyfiúk [Barcelona, Real Madrid] ellen tudtak fejlődni az elmúlt években, akiket nemegyszer le is győztek."

Este mindenre fény derül, a találkozó 21:05-kor kezdődik, élőben az RTL II közvetíti. 

Kövessetek minket facebookon is:
http://www.facebook.com/sportbetyarok

Sz

Szólj hozzá!
2017. május 03. 10:55 - SportBetyárok

NBA: Rájátszás, 2.kör - KELET

konferencia2_kelet.jpg

Vége az NBA Rájátszás első körének, kialakult a 4 legjobb mezőnye. Lássuk, mi történt, és mi várható a párharcok során!

Boston Celtics vs Washington Wizards

A Boston Celtics az alapszakasz megnyerése után majdnem  egyből kiesett, hazai pályán kapásból 2 vereséget szenvedett, ám szerencséjükre a Bulls elvesztette kezdő egyesét, Rajon Rondót. Rondo az alapszakasz végére új erőre kapott, s mutatott valamit régi formájából. Azonban a 2. mérkőzésen ujjtörést szenvedett, s nem tudott pályára lépni a többi meccsen, ez pedig sorsfordító volt, s a Celtics zsinórban 4 győzelemmel nyerte meg a párharcot 4-2-re.

A Washington Wizards az Atlanta Hawks ellen jutott tovább, szintén 4-2-es összesítéssel, ám itt nem játszott szerepet a szerencsefaktor, a "varázslók" lejátszották őket a pályáról. A kiesés után a Hawks centere, Dwight Howard nemtetszését nyilvánította ki a kulcsszituációkban kapott szerepe miatt, mely kihatással lehet a nyári eseményekre.

Isaiah Thomas családi tragédiáját bár kiheverni biztosan nem fogja tudni, akár plusz motivációt is jelenthet neki. Szerintem az irányító teljesen meg fog őrülni, és minden mindegy alapon döntő faktor lesz a párharc során.

A Boston inkább funkcionál csapatként, mint a Wizards. A Washington a Wall-Beal párosra épít, s akárcsak a Raptors esetében (DeRozan-Lowry) ha nem fognak ki jó napot, akkor könnyen elúszhat  számukra a párharc.

Bármennyire is szépen muzsikált a Wizards az alapszakasz második felében, szerintem ez kevés lesz az időben észbe kapó Boston ellen.

TIPP: Boston Celtics vs Washington Wizards 4-2

170429001618-john-wall-isaiah-thomas-boston-celtics-v-washington-wizards_mobile-t1_1.jpg

A Cleveland Cavaliers bajnokhoz méltóan söpörte ki az Indiana Pacers csapatát, ám az eredmény korántsem tükrözi a valóságot. A tény például, hogy a 4 mérkőzés alatt összesen 16 pont volt a két csapat között a különbség(!) nem erre mutat.
A szoros végjátékokat nem tudta saját irányába billenteni Paul George csapata, így a söprés ténye olyannyira fájó, mint amennyire irreális.

A Toronto Raptors ráijesztett szurkolóira a Milwaukee Bucks elleni csatában, hiszen már a legelső mérkőzésen elvesztette pályaelőnyét. Sokáig úgy tűnt, hogy a fiatalos és lendületes Bucks lelépheti ellenfelét, azonban a kanadai alakulat edzője, Dwane Casey beállította Powellt a kezdőbe. Az ő színre lépésével megtáltosodott a csapat, Jason Kidd pedig nem tudott érdemben reagálni erre a felállásra, így csapatát végül 4-2-vel ejtették ki.

Az elmúlt években a Raptors próbálta megtörni a Cavs egyeduralmát, és PJ Tucker, valamint Serge Ibaka megszerzésével egyértelműen az a terv, hogy Tyronn Lue legénységének támadását megfékezze, a DeRozan-Lowry duóval pedig túldobja őket.

Őszintén szólva nagyon örülnék neki, ha nem ismétlődne meg a tavalyi döntő, hogy kissé izgalmasabb és változatosabb legyen az NBA, de nem látom azt, hogy a LeBron James vezette társaságot meg tudnák állítani.

TIPP: Cleveland Cavaliers - Toronto Raptors 4-2

20428683-mmmain.jpg 

Kövessetek minket facebookon is:

http://www.facebook.com/sportbetyarok

J

Szólj hozzá!