2018. január 02. 17:25 - SportBetyárok

Darts: A Meglepetések VB-je

- Cross a világbajnok, hullottak a csillagok

Aki figyelemmel követi a Darts egyre nagyobb figyelmet kivívó világát, az bizony nézhetett nagyokat az elmúlt hetekben. Az hagyján, hogy olyan nevek búcsúztak az első körökben, mint Adrian Lewis, James Wade, Kim Huybrechts, Dave Chisnall vagy Peter Wright, a végső győztes a mindössze első alkalommal induló, ex-villanyszerelő Rob Cross lett.

robcrossking.jpg

Az már önmagában is figyelemre méltó volt, hogy első VB-jén rögtön a 20. kiemeléssel bírt a fiatalember, a tornán nyújtott produkciójának köszönhetően pedig hamar maga mellé állította a Darts-társadalmat.

De ki is ez a Rob Cross? Első PDC-tornája 2016-ban volt, tehát friss húsról van szó. Ezen a tornán Wes Newtont és Jeffrey de Graaf-ot is kiejtette, Michael van Gerwen itt még azonban túl nagy falatnak bizonyult. 2017-ben már több nagyobb tornán is részt vett, és olyan játékosok voltak az áldozatai, mint például Raymond van Barneveld, Ian White, Mervyn King vagy Gerwyn Price, s több Players Championship-előséget is megszerzett.

Az Európa-bajnokságon egészen a döntőig menetelt, ahol van Gerwen ellen 11-7-re verte meg őt, teljesítménye azonban ennek ellenére is megsüvegelendő volt. Ezután előre lépett a világranglistán, a következő Grand Slam of Darts versenyen pedig ismét Gerwen volt a végállomás, a negyeddöntőben kapott ki 16-13-ra - ebből is látszik, hogy már ezeken a rendezvényeken sem volt teljesen esélytelen. Sorozatos jó eredményeinek köszönhetően a 20. helyről várhatta a VB sorolását.

A VB koránt sem volt zökkenőmentes számára. Bár Sergio Asada-t sima 3-0-al küldte haza, a második körben kishíján búcsúzni kényszerült: Michael Smith ellen 4-3-as győzelemmel jutott tovább, ám a pufóknak is meg volt a lehetősége a mérkőzés eldöntésére. Cross ment tovább, előbb John Hendersont, majd Dimitri Van den Bergh-et búcsúztatta - utóbbi majdnem megtréfálta, 4-1-es vezetését majdnem elherdálta, a döntő szettet azonban el tudta vinni, és 5-4-re győzedelmeskedett. Így következhetett ismét Michael van Gerwen az elődöntőben.

Személy szerint kb. 4 éve követem figyelemmel a dartsot, és állíthatom, hogy ilyen izgalmas mérkőzést még életem nem láttam, mint amilyen ez a Cross-Gerwen elődöntő volt. Angol lévén a szurkolóktól is nagy segítséget kapott (értsd: fújolták Gerwent), ám a szerencse mellett minden tudására is szüksége volt. Gerwen 6 meccsnyilat hibázott el, amire valljuk be, ritkán volt példa, Cross pedig kegyetlenül megbüntette, s végül "hirtelen halállal", 6-5-re verte el a holland világelsőt.

Már így is mesébe illő volt az egész története, a döntőben pedig példaképével, a visszavonuló legendával, Phil Taylorral küzdhetett meg a világbajnoki cím megszerzéséért. Bár Phil Taylor a teljes mérkőzésen bohóckodott és nevetgélt, azért nyilván szívesebben hagyott volna fel a profi darts-cal egy újabb VB-elsőséggel. Felszabadultan játszott, Cross-ra azonban egyszerűen nem volt ellenszer, 7-2-re páholta el Taylor papát. Cross brutálisan játszott, 107,67-es átlagot produkált, 62%-os pontosságú kiszállózással, 140-153-167-es kiszállókkal színezve azt.

crosstaylor.jpg

Rob Cross győzelmével a 3. helyre lépett fel a világranglistán, ahol Phil Taylor a 4. helyet fogalja el, azonban ő is megerősítette, hogy ennyi volt... Crossnak óriási gratuláció, komoly kihívója lehet a nagyoknak az elkövetkező években, Phil Taylornak pedig köszönet!

J

Kövessetek minket facebookon is:
http://www.facebook.com/sportbetyarok

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbetyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr3213543439

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása