2017. augusztus 31. 19:08 - SportBetyárok

Hajrá, magyarok! – Visszatérés az európai kosárlabda elitjébe

Hazánk válogatottja hosszú, 18 éves száműzetést követően térhet vissza az európai kosárlabda térképére. A 2017-es Európa-bajnokságnak Izrael, Finnország, Románia és Törökország közösen ad otthont augusztus 31. és szeptember 17 között, a mieink Kolozsváron játsszák csoportmeccseiket.

49601_magyarvalogatotteb.jpg(forrás: mkosz.hu)

Múltidézés

1999.június 23, este fél hét. Az utolsó időpont, amikor a magyar kosárlabda-válogatott utoljára kifutott a csarnok parkettájára egy világesemény keretein belül. Az akkori, Franciaországban rendezett torna alkalmával olyan csapatokkal kerültünk össze, mint Spanyolország, Oroszország és Szlovénia. Ezen a bajnokságon fiaink csoportutolsóként végeztek, ugyanakkor nem mondhatjuk azt, hogy a pofozógép szerepe hárult volna ránk. Az első mérkőzésen 9 pontos vereséget szenvedtünk attól a spanyol válogatottól, amely végül döntőt játszott a végső győztes olasz csapat ellen, a másodikon szintén szoros meccsen, mindössze egyetlen ponttal kaptunk ki a negyeddöntőig menetelő orosz válogatottól, az utolsó mérkőzésen pedig Szlovénia legjobbjai vertek ránk 6 pontot. Az eddigi egyetlen magyar, NBA-ben is megfordult játékos, Dávid Kornél és a hórihorgas Gulyás Róbert vezette alakulat tehát koránt sem vallott kudarcot, függetlenül attól, hogy csoportutolsóként zárt a válogatott.

Mélyről indultunk

A magyar kosárlabda az elmúlt évtizedben nem jeleskedett az eredmények terén. Az egész sportágat körüllengte egyfajta komor hangulat, beletörődés, az utánpótlásból nem sikerült meghatározó játékost kinevelni, az idősebbeknek pedig már kifelé állt a zászló. Előfordult ugyan, hogy csak nagyon kevés hiányzott a kijutáshoz, de volt, hogy teljesen esélytelenek voltunk rá. Leginkább a magyar futball-válogatottal tudnám párhuzamba vonni, ott is minden évben csak a reménykedés ment, meg a számolgatás, meg az irreális képzelgések.

Meglehetősen hosszú böjtöt szakítottak meg a kosarasok az év végén, olyan hosszút, amilyenhez hasonló a többi csapatsportunkban nem volt tavaly december óta, amikor is véglegessé vált, hogy harmincévnyi átkot megtörve újra világverseny-résztvevő lett a magyar focicsapat. Ezzel kosarasaink „vették át” a stafétát, 18 év világversenybeli kimaradásukkal.  Az övékénél hosszabb negatív szériája egyik válogatottunknak sem volt, jégkorongozóink éppen idén szerepeltek újra az elitben, 2009-et követően ismét, a már említett focisták miatt pedig a 2016-os is rendkívüli évnek számít. Ezután következett a kosárlabda-válogatott kijutása, melynek következtében a jelenlegi leghosszabb széria a férfi röplabdásoké, akik immár 15 éve nem tudtak kijutni világeseményre.

Hogyan jutottunk el idáig?

Vegyük számba, milyen tényezők játszottak szerepet abban, hogy ismét tűzben ég az ország kosárlabda-szekciója.
Az idei csoportmérkőzéseken rendre szépen, fegyelmezetten játszott a csapat, melynek tagjai az elmúlt években szintet léptek, s meghatározó játékosokká váltak. Vojvoda Dávid az ország kirakatcsapatának, a Szolnoki Olajnak a  vezére lett, Hanga Ádám pedig a spanyol Baskonia legjobb játékosává vált, hosszú, kemény munkájának köszönhetően pedig az idei évben az Euroliga legjobb 4 közé vitte csapatát, ahol a legjobb védőjátékosnak is megválasztották. Személyét illetően felerősödtek a hangok, mi szerint eljött az idő, hogy az NBA-be tegye át székhelyét, hogy megmutathassa magát a legjobbak között, a nyáron azonban a Barcelona csapatába szerződött. A magyar bajnokság többi alakulatából pedig több, meglehetősen fiatal tehetség került célkeresztbe, öt 25 év alatti játékos tagja jelenleg az állománynak.

A jelenlegi keretből az imént említett Hanga Ádám mellett mindössze egyetlen játékos szerepel külföldön, a sérüléséből felépülő Allen Rosco a spanyol Tenerife csapatában játszik.

Sztojan Ivkovics személyében a válogatott olyan edzőt kapott, aki lehetetlent nem ismerve küzd a céljaiért, és aki ismeri a honi közeget is, hiszen hosszú éveket töltött a magyar első osztály játékosaként, ill. edzőjeként, mely idő alatt komoly eredményeket ért el. Sajátos stílusa megosztó, ám abban egyetértenek a magyar kosárlabda legjelentősebb személyei, hogy szakmailag kiváló döntés volt kinevezése.

Bár 2007 és 2008 között már irányította a válogatottat, az egy rövid és kevésbé sikeres időszak volt karrierjében, a 2013-as esztendőben újra elvállalta a felnőtt férfi válogatott koordinálását.

"A fő feladatom az volt, hogy a játékosok szívesen jöjjenek, a válogatottnak legyen egy presztízse, rangja. Négy év után bátran mondhatjuk, hogy sikerült, ezt elértük. Fejlődtünk és gazdagabbak lettünk játékállományban is: Hanga csatlakozott, a szolnoki játékosok rutinosak lettek, a többiek pedig, akiknek nincs akkora nemzetközi tapasztalatuk, abszolút jól reagáltak erre a helyzetre, sokkal jobb teljesítményt nyújtanak, mint a klubjaikban, látszik, hogy a válogatott az otthonuk, magukénak érzik a címeres mezt."

A válogatott kapitánya hozzátette, hogy az Európa-bajnokságot követően nem marad a posztján, elsősorban a magyar utánpótlásban szeretne rendet tenni. "Vannak fiatal játékosok, akiknek szépen lassan át kell vennie a szerepet az idősebbektől. Meg kell ragadni a lehetőséget, pár meccset adni kell nekik is, mert ők jelentik a magyar kosárlabda jövőjét."

A csapat a Nagy-Britannia, Luxemburg, Macedónia hármassal került egy selejtező-csoportba, melyet hibátlan mérleggel, 6-0-ás összesítéssel, magabiztosan nyert meg. A válogatott tehát alaposan megtáltosodott az elmúlt évben, s már-már meglepetésszerű kiugrást mutatott, ám Szalay Ferenc, a Magyar Kosárlabdázók Országos Szövetségének elnöke ezt másképp látja: „Szó sincs megtáltosodásról, viszont általában a komoly, szisztematikus munka meghozza az eredményét. A kosárlabda az a csapatsportág, melyben csak nagyon ritkán vannak csodák.”
A kemény munka mellett persze ahhoz is szükség volt, hogy a korábbi évekhez mérten megnövekedjen a bevethető, minőségi játékosok száma. „...ám mindez semmit sem érne, ha a mögöttünk álló öt évben nem szerepelnének egyre többet a magyar játékosok a nemzetközi kupaporondon. Így már nem csupán a selejtezőn találkoznak az európai tempóval, hanem szezon közben is” – folytatta az elnök.

A magyar válogatott Horvátország, Csehország, Spanyolország, Montenegró és Románia legjobbjaival mérkőzik majd meg csoportjában az augusztus 31.-én kezdődő rendezvényen, ahol – Hanga Ádám szerint – a csapat minden követ meg fog mozdítani azért, hogy meglepetést okozzon, ami minden bizonnyal nem lesz sétagalopp a sztárokat felvonultató horvát és spanyol, valamint a hazai pályán játszó román válogatott ellen.

Ezúton is szeretném megragadni az alkalmat, hogy gratuláljak hazánk kosárlabda-válogatottjának az Európa-bajnokság részvételének kiharcolásáért, s reméljük, a kosárlabdasport profitál annyit a mostani sikerből és a nyári Eb-részvételből, hogy ennyit nem kell várnunk a következő komolyabb eredményre egyetlen selejtezőn sem.

A magyar válogatott 2017-es EB-kerete:

Wittmann Krisztián (Kecskemét), Ruják András (Paks), Hanga Ádám (Barcelona), Vojvoda Dávid (Szolnok), Perl Zoltán (Szombathely), Ferencz Csaba (Körmend), Kovács Péter (Szolnok), Tóth Norbert (Szombathely), Eilingsfeld János (Paks), Allen Rosco (Tenerife), Keller Ákos (Székesfehérvár), Karahodzsics Kemal (Kecskemét).

 

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbetyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr1712794828

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása