2017. május 02. 16:51 - SportBetyárok

A három óriás és a kis Dávid

- avagy kezdődnek a Bajnokok Ligája elődöntői!

A 2016/2017-s BL szezon elődöntőibe bejutó csapatok között megtalálhatjuk a két spanyol gigászt (Real Madrid, Atlético de Madrid), az olasz zebrákat (Juventus) és a francia bajnokságban szereplő kakukktojást, az AS Monaco-t.

Ha nem ismerném a klasszikus "a futballban bármi megtörténhet" és "a labda gömbölyű" sablonokat, akkor biztosan megkérdezném magamtól: Mit keres a Monaco az idei szezon négy legjobb csapata között? A kérdésre később választ kaphatunk, előtte azonban tekintsünk ki a ma esti mérkőzésre.

Real Madrid - Atlético de Madrid (2017.05.02 kedd, 20:45)

Szinte egy hónap sem telt el a madridi derbit (1-1-es végeredmény) követően, máris újra farkasszemet kell nézniük egymással a feleknek. Nem lépnek ismeretlen terepre ha BL összecsapásról van szó, konkrétan a legutóbbi döntőt pont egymással vívták meg a csapatok, amit Diego Simeone nagy bánatára az 1-1-s eredmény után tizikkel nyert meg a Királyi Gárda. 

3323232.jpg

Az összes európai kupát tekintve hétszer ütköztek meg a felek egymással:

2015/2016, döntő: Real - Atlético 1-1, tizenegyesekkel 5-3
2014/2015, negyeddöntő: Atlético - Real 0-0, Real - Atlético 1-0 
2013/2014, döntő: Real -  Atlético 4-1
1958/1959, elődöntő: Real - Atlético 2-1, Atlético - Real 1-0, összesítésben 2-2, majd az újrajátszásban Real - Atlético 2-1 

Érdekességként említeném meg, hogy az 1958/59-s szezon meccsein mindkétszer betalált a kispesti és madridi legenda, Puskás Öcsi.

Spanyol lapokban lehetett ma olvasni, hogy a Real játékosok duplázás esetén (bajnoki cím és BL győzelem) 40 millió eurós prémiumot zsebelhetnek be. Nem lehetetlen küldetés, bár erre mondjuk legutóbb az 1957/58-s szezonban volt példa...

Ezzel szemben a Matracosoknál nem prémiummal próbálják feltüzelni a játékosokat, hanem egy kis szurkolói támogatással. Mi a legjobb esti program egy Atlético szurkoló számára? Mondjuk megjelenni a csapat szállodájánál egy pár görögtűzzel, négy-öt behűtött sörrel (per fő természetesen) és egy adag jókedvvel addig énekelni a csapatnak, amíg elő nem bújnak a fészkükből.

Tippem ma estére: Hajrá egyik, ne hagyd magad másik.

Monaco - Juventus (2017.05.03. szerda, 20:45)

Szerdán rendezik a másik elődöntőt, ami a két csapat közös európai történelmének ötödik összecsapása lesz.

2014/2015, negyeddöntő: Juventus - Monaco 1-0, Monaco - Juventus 0-0
1997/1998, elődöntő: Juventus - Monaco 4-1, Monaco - Juventus 3-2

Eljött az idő, hogy feltegyem újra a bejegyzés elején lévő kérdésem, amire valószínűleg rajtam kívül sokan keresik a választ. Mit keres itt a Monaco? Hogyan jutott el idáig?

A klasszikusan szürke csapatnak számító Monaco 34 év után, 2011-ben esett ki a francia élvonalból, majd ezt követően Dmitrij Rjibolovlov orosz milliárdos mellényzsebből vásárolt magának egy kétharmados tulajdonrészt a csapatnál és nem titkolt célja a mihamarabbi feljutás, valamint a BL szereplés elérése volt. A csapat 2013-ban jutott vissza az élvonalba és olyan bombaigazolások sorát láthattuk megtestesülni, amire még Ázsiában is csettintenének a futballmágnások. A Monaco többek között olyan játékosokat igazolt, mint Radamel Falcao, Joao Moutinho, James Rodríguez, vagy Ricardo Carvalho, sőt, állítólag az akkoriban a Honvédnál zsonglőrködő Danilo után is érdeklődtek. Na az lett volna az igazi durrantás!

Mindenesetre a hercegségi csapat nem csak a stabil élvonalbeli szereplést tűzte ki céljául, hanem egyenest a BL-be vágytak. Ezt a célt a 2014/15-s szezonban sikerült először abszolválniuk és első nekifutásra a negyeddöntőig meneteltek, ahol a Juventus 1-0-s összesítéssel kiejtette őket (hoppá, jöhet a revans?). A következő szezonban ismét a BL-ben mérethették meg magukat, viszont túl sok babér nem termett számukra, még a selejtezők során búcsúztatta őket az Arsenal 4-3-s összesítéssel. Egy év száműzetés az Európa Ligában, majd ismét a BL-ben mutathatták meg magukat, ahol egy viszonylag könnyű csoportból (Leverkusen, Tottenham, CSKA Moszkva) első helyen jutottak a nyolcaddöntőbe. A kisebbik manchesteri csapattal játszottak két elképesztő meccset, 6-6-os összesítéssel, idegenben lőtt góllal jutottak tovább, majd következett a Borussia Dortmund. Én itt már legyintettem mondván sima német továbbjutás. Erre mit csinál a Monaco? Hát oktat egy kis futballt, rúg a Dortmundnak is hatot és továbbjut az elődöntőbe. Lehet nem is olyan kicsi az a Dávid?

A világ egyik legjobban védekező csapatának tartott Juventus és az Allegri legénység biztosan nem fogja hagyni, hogy ismét hercegségi gólokat lásson a közönség, így hajtós, brusztolós meccsre van kilátás. A bukmékerek egyébként a Monaco győzelmére adják a legtöbb pénzt, a bátrak most 7,25-s oddsért cserébe válthatják meg az esti imáikat (előre is elnézést a mélyen vallásos olvasóinktól). Az biztos, hogy egyik csapat sem feltartott kézzel fog pályára lépni, a labda pedig gömbölyű, így a futballban bármi megtörténhet. Még az is, hogy a Monaco megnyeri a BL-t. 

Tippem holnap estére: Győz a Juventus, vagy nyer a Monaco. Ha egyik sem, akkor biztosan döntetlen lesz. 

345.jpg

Vajon szerda este is így örülnek majd az olaszok?

 

Kövessetek minket facebookon is:
http://www.facebook.com/sportbetyarok

Sz

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbetyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr5012474089

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása