2017. április 17. 20:01 - SportBetyárok

NBA: Kezdődik a Rájátszás! (Nyugat)

- terítéken a nyugati főcsoport

Az NBA elérkezett a szezon legfontosabb szakaszához. A 82 alapszakasz-mérkőzést követően a keleti és a nyugati főcsoportok legjobb 8 csapatai feszülnek egymásnak, hogy megszerezzék a győztesnek járó trófeát.

Első előretekintésünkben a nyugati főcsoport párosításaival foglalkozunk!

western_playoff_masolata.jpg

Golden State Warriors (1.) VS Portland Trail Blazers (8.)

A Golden State Warriors az elmúlt évben a Chicago Bulls korábbi történelmi rekordját döntötte meg, a 72-10-es (72 győzelem, tíz vereség) szezont egy győzelemmel megjavítva, 73-9-cel zárták az alapszakaszt. A rekord hajhászása azonban rengeteget kivett a csapatból, s a nagydöntőben végül 4-3-ra alulmaradt a Cleveland Cavaliers ellen, még úgy is, hogy 3-1-re vezetett a 4 győzelemig tartó szériában. 
A GSW menedzsmentje azonban nem bízta a véletlenre a dolgot, s fontos kiegészítő játékosok elcserélésével, és "elküldésével" megteremtette a lehetőséget, hogy újabb szupersztárt igazoljon a Curry-Thompson-Green trió mellé, s ezt meg is tették Kevin Durant személyében. Nagy volt a kérdés, hogy a jövés-menés következtében hogyan fog funkcionálni a csapat, ám erre viszonylag hamar választ adtak, majd 67-15-ös mérleggel nyerték meg a nyugati konferenciát.

A Portlandnek nagyot keleltt küzdenie, hogy elérjék a rájátszást. A csapat támadójátéka a Damian Lillard és CJ McCollum fémjelezte duón alapszik, lehetőségeik jóval korlátozottabbak az első kiemelthez képest. A Portland egy borzasztó jó cserét meghúzva (Jusuf Nurkic megszerzése Denverből) mutatott be remek hajrát a rájátszásért, melyet megérdemelten szereztek meg. Sok esélyük véleményem szerint azonban nem lesz, a tavalyi "blama" után a GSW minden követ meg fog mozgatni, hogy újra elnyerhesék a trófeát.

TIPP: Golden State Warriors - Portland TrailBlazers 4-1

portland-trail-blazers-vs-golden-state-warriors-live-streaming-final-score.jpg

 

San Antonio Spurs (2.) VS Memphis Grizzlies (7.)

A San Antonio Spurs háza táján a nyáron sok dolog nem történt, leszámítva azt, hogy a klub ikonja, Tim Duncan úgy döntött, hogy visszavonul. Ez önmagában elég nagy érvágás volt a klub számára, de igyekeztek magasemberekkel pótolni a legendát. Pau Gasol megszerzése például remek ötletnek bizonyult, a spanyol magasember az utolsó csalódást keltő chicago-i szezonja után döntött a váltás mellett. S milyen jól tette, hiszen a Spurs a már megszokott, csendes üzemmódjában jutott el 61 győzelemig. Nemigen voltak hullámvölgyeik, Kawhi Leonard MVP-formában van, a csapat pedig stabil játékkal jutott be nagyon simán a rájátszásba.

A Memphis Grizzlies leigazolta a nyáron a nagy tehetségnek tartott Chandler Parsonst, maximum szerződésért, a fiatal játékos azonban az utóbbi években semmivel sem bizonyítja azt, hogy ezt az összeget meg is érdemelné. Igaz, hogy súlyos sérülések is hátráltatják, de nagyon úgy fest, hogy leigazolása nagy mellélövés volt a grizzlik részéről, és csodálkoznék, ha innentől fogva bárki komolyan venné Parsonst. A memphisi alakulat a nyáron edzőcserén is átesett, az évek óta a csapat szolgálatában álló  Dave Joerger a Sacramento Kingshez távozott, helyét pedig David Fizdale vette át. A korábbi évekhez képest nem állt össze sem a támadójáték, sem a védekezés, leginkább színtelen-szagtalan csapat érzetét keltették. A Spurs túl masszív csapat most nekik, Gregg Popovich edző pedig mindig tudja, mikor mihez kell nyúlni, így bár a FedEx Forum közönsége előtt hozhatnak győzelmeket, összességében véleményem szerint nem lesz sok kérdés a párharc kimenetelét illetően.

TIPP: San Antonio Spurs - Memphis Grizzlies 4-2

usatsi_9993746-e1492275940252.jpg

 

Houston Rockets (3.) VS Oklahoma City Thunder (6.)

A Houston Rockets remekül töltötte fel keretét a nyáron, ill. a szezon közben, hiszen Ryan Anderson, Eric Gordon és Lou Williams személyében megtalálta a csapat azokat az embereket, akikkel az újonnan érkezett Mike D'Antoni edző reális eséllyel pályázhat nyugat trónja címére. Nagyot léptek előre a tavalyi szezont tekintve, sokkal egységesebb csapatként festenek, az elképzelés is több a játékban, bár természetesen továbbra is James Harden minden támadás alapja.

Az OKC számára koránt sem telt ilyen vidáman a nyár, hiszen a csapat egyik legnagyobb sztárja, Kevin Durant a rivális GSW csapatához szerződött. Sokaknál kiverte a biztosítékot döntése, hiszen a Thunder a tavalyi rájátszásban nagyon közel járt ahhoz, hogy kiejtse a Warriors, ám ők is "leadták" 3-1-es előnyüket. Durant mellett a megbízható, jókezű magasember, Serge Ibaka is elkerült a csapatból, így kérdéses volt, mit tartogat számukra az idei szezon. Arra számítani lehetett, hogy Durant lelépésével Russell Westbrook teljesen átveszi a karmesteri pálcát, ám amit a szezonban produkált, az valami egészen elképesztő volt: 42 tripla-duplájával* megdöntötte az eddigi rekordot, melyet Oscar Robertson tartott, sőt, tripla-duplát átlagolt!

Gyakorlatilag nyílt titok, hogy az alapszakasz MVP kérdése Harden és Westbrook között fog eldőlni, így kettejük csatája újabb érdekességként szolgálhat a nézők számára. (Véleményem szerint azonban egy ilyen szezon után egyszerűen nem kaphatja más a díjat, mint Westbrook.)

Westbrook elképesztő szezonja ellenére sokszor akadozott a csapat támadójátéka, s bár a rájátszás nem nagyon forgott veszélyben a csapat számára, ez aggodalomra adhat okot. Ha Westbrook nem tudott nagyot alkotni egy-egy mérkőzésen, nem ültek a dobásai, akkor azon mérkőzések jelentős részét elveszítették. Ha a Rockets védelme limitálni tudná Westbrookot (talán Beverly?), akkor komoly esélyeik lehetnek, azonban ha nem sikerül őt megállítani, bármi lehetséges... Nagyon nehéz megtippelni a párharcot, szerintem mindkét csapat tovább juthat, akár simán is. Mégis úgy érzem, hogy a kegyetlen szezon után Westy kicsit megfárad, és csapata nagy csatában marad alul.

TIPP: Houston Rockets - Oklahoma City Tunder 4-3

westrbook-harden-grain-2-1.jpg

*tripla-dupla: A dupla, ha valamiből két számjegyűt ér el egy játékos. A tripla dupla, ha ez megvan háromszor. Pl. 20 pont, 11 gólpassz, 10 blokk. A dupla dupla ugyanígy, csak két valamiből kell két számjegyű statisztika.

LA Clippers (4.) VS Utah Jazz (5.)

 

Los Angelesben az utóbbi években egy csapat volt, ez pedig a Clippers. Doc Rivers érkezését követően sokat javult a csapat, s a Chris Paul - Blake Griffin - DeAndre Jordan trióra támaszkodva évek óta biztos résztvevői a rájátszásnak. Balszerencséjükre az elmúlt években mindig történt egy kulcsfontosságú sérülés, mely következtében elbúcsúztak a további küzdelmektől. Egyelőre nincs komoly sérültjük, a csapatban pedig nem történt számottevő változás sem. A Clippers számomra elég érdekes, hiszen remek játékosok alkotják a csapatot, valahogy mégsem sikerül nekik az áttörés. Kérdés, vajon meddig marad egyben a mag, amennyiben az idén sem sikerül kiemelkedő eredményt elérni.

A Utah Jazz már tavaly kezdett összeállni, s végül csak az utolsó napokban csúsztak le a rájátszásról. A nyáron aztán érkezett a csapathoz a Pacerstől George Hill, valamint megszerezték Boris Diaw-t, és Joe Johnsont is. Az elmúlt szezonhoz képest is kategóriákat javult a csapat, tényleg élmény volt nézni őket. Remek szezonjukat végül 51-31-es mutatóval zárták, ahogy a Clippers is, ám mégis pályahátrányból kezdik a párharcot.

Szerintem már nincs annyi a Clipeprsben, hogy ebben a felállásban nagyot alkosson, talán a játékosok is belefáradtak mentálisan abba, hogy gyakorlatilag évek óta egy helyben toporognak. A Jazz nekem sokkal motiváltabbnak tűnik, s sokkal inkább csapatként funkcionálnak, mint ellenfelük. 

usa-today-9940988_0.jpg

TIPP: LA Clippers - Utah Jazz 3-4

 

J

Szólj hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://sportbetyarok.blog.hu/api/trackback/id/tr4012424881

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása